Tuesday, April 13, 2010

SENDUDUK PUTIHTerdapat tiga jenis senduduk berdasarkan warna bunganya, tetapi senduduk putih ini mempunyai kelebihan dan sangat digemari pengamal-pengamalmperubatan tradisional kerana khasiat dan kemujarabannya melawan penyakit kencing manis dan darah tinggi. Bunga dan daunnya serta akarnya adalah bahagian-bahagian yang sering menjadi sasaran penggemar senduduk putih.
Ini bukanlah bermakna senduduk merah dan senduduk ungu tidak digemari. Spesis yang ini juga sering dijadikan tanaman hiasan yang jika dipelihara dengan baik, ia menjadi tumbuhan yang amat menarik kerana keramahannya berbunga.
Berbalik kepada senduduk putih atau ' melastoma malabathricum' tadi, daun dan bunganya dikeringkan dan bahagian yang telah kering ini direndam pula dalam air panas untuk dijadikan minuman seperti minuman teh. Kalau rasa tidak tahan dengan rasanya, masukkan sedikit gula. Namun begitu, berjumpa dan meminta nasihat doktor adalah langkah yang terbaik.
Senduduk boleh dibiakkan secara semaian biji benih atau dipotong anak yang tumbuh melalui akarnya. Anak pokok ini dipelihara di tempat teduh sebelum ditanam di atas tanah untuk mendapatkan hasil yang lebih banyak.

No comments: