Monday, April 19, 2010

BUAH SUKUN



Namanya diberi sebagai 'sukun' kerana bentuk bulatnya sama seperti tanda bacaan iaitu 'sukun' dalam tulisan arab. Tanda sukun adalah tanda berhenti pada hurur-huruf arab itu. Oleh kerana bulatnya serupa dengan bulatnya buah ini, lalu ia dikenali dengan nama buah sukun.
Buah ini berwarna hijau semasa putiknya dan bertukar kepada kekuningan apabila hampir masak. Semasa hijau dan hampir kuning inilah ia sedap dimakan. Lebih enak bila digoreng dengan tepung beras. Sukun goreng ini hampir menyerupai ubi goreng dan rasanya sungguh enak. Lebih enak dimakan bersama susu atau gula.
Buah sukun yang masih putik mempunyai getah berwarna putih. Berhati-hati supaya getahnya tidak terkena pada pakaian, ia akan meninggalkan kesan yang sukar dibersihkan.
pokok sukun adalah jenis pokok besar berdaun lebar dan boleh dibiakkan dengan semaian biji benih dan juga keratan batang.

1 comment: