Sunday, October 18, 2015

BOLASEPAK MALAYSIA: SIAPA PALING 'ONG'


Soalan yang bermain selalu di fikiran. Siapa paling bertuah dalam kancah bolasepak Malaysia? Dan cuba fikirkan bersama dengan melihat kembali sejarah beberapa peristiwa sebelum ini. Kita lihat dalam setiap kali krisis melanda arena bolasepak kita siapa yang paling beruntung.

Jawapannya tentulah ONG KIM SWEE atau lebih terkenal dengan panggilan Datuk Ong Kim Swee. gelaran 'Datuk' yang dianugerahkan setelah beliau sebagai jurulatih bolasepak negara mengembalikan kejayaan sesudah sering dilanda krisis demi krisis.

Kali pertama beliau menggantikan Azrai khor Abdullah setelah jurulatih tersebut dilanda krisis dengan FAM. Sebaik Datuk Ong mengambil alih pasukan Harimau Muda dari Azrai kejayaan demi kejayaan dicapai. kejayaan ini sebenarnya sudah dijangkakan sebab Azrai Khor telah menggilap pasukan dengan bagitu baik tetapi terpaksa meninggalkan pasukan kerana bermasalah dengan badan induk bolasepak itu. Nasib Datuk Ong sungguh baik.

Sesudah itu apabila datuk Rajagobal menghadapi krisis dengan FAM, Ong kim Swee juga yang menjadi penyelamat dengan diberi tugas mengendalikan harimau Malaya yang memang sedang meningkat kembali selepas itu. Nasib Datuk Ong memang baik.

Dan sekarang apabila Dollah salleh pula dilanda krisis, sekali lagi beliau dipertanggungjawabkan sebagai pengendali Harimau Malaya. Sebagai pasukan yang sudah tercalar, ibarat harimau luka,pasukan Harimau Malaya sekali lagi bangkit semula sesudah kekalahan memalukan 10-0 di tangan UAE. Dan sekarang Harimau Malaya sudah melangsaikan misi untuk menang dengan mengalahkan Timor Lesete walaupun kalah semasa insiden memalukan ketika perlawanan menentang Arab Saudi.

jadi Datuk Ong Kim Swee sememangnya manusia paling beruntung dan bertuah dalam kancah bolasepak Malaysia. Mungkin kerana dia ada ONG pada namanya. Orang lain tak ada 'Ong' itu. Mungkinlah!

No comments: