Tuesday, July 20, 2010

KHASIAT BAYAM

Bayam atau "Amaranthus sp." adalah sejenais sayuran yang mudah didapati di tempat kita. Malahan menanamnya juga tidaklah payah, hanya dengan menabur bijinya sahaja ke tanah. Rasa sayur bayam sangat sedap. Ia lembut dan manis, membuatkan semua golongan orang suka memakannya lebih-lebih lagi bila dimasak sayur manis.
Tidak hairanlah jika di zaman silam sayur ini menjadi kegemaran Raja Bersionng sehinggalah membawa kepada cerita kegemaran baginda meminum darah manusia. Asalnya juga dari penyediaan sayur bayam ini juga.Ada beberapa jenis bayam terdapat di negara kita iaitu jenis hijau, bayam merah, bayam duri dan juga bayam lembut. Bayam lembut ini kadang-kadang dipanggil bayam bunga atau bayam tahi lembu.

Apa jenis bayam sekalipun, ia dimakan sebagai sayur disamping menjadi herba yang merawar penyakit. Di samping rasanya yang sedap dan manis, ia digunakan juga untuk menyejukkan badan. Bayam mempunyai banyak vitamin terutama B2 dan C.Biasanya abayam diamalkan memakannya bagi rawatan untuk kesihatan mata, Citamin yang terkandung di dalamnya boleh menyegarkan dan mencerahkana mata.Bayam duri sangat baik untuk kesihatan tapak kaki. Bagi orang yang sering mengalami kesakitan di tapak kaki, rebusa keseluruhan pokok bayam duri yang telah dibersihkan, apabila air rebusan itu telah suam, rendamkan kaki ke dalamnya.

Bayam merah pula dipercayai boleh mengawal tekanan darah rendah. Bagaimanapun, berjumpa dan meminta nasihat doktor adalah langkah yang paling baik.

2 comments:

asma said...

salam tuan rumah. dulu saya tak suka bayam. first time rasa masa duk perlis, tumis air bayam merah campur cendawan ngan jagung muda..yum2. ;->

MADiSYAK said...

Bayam sayur yang lembut dan manis dan inilah sayur yang paling banyak vitamin.

Thanks atas lawatanmu!