Friday, June 4, 2010

PETAI BELALANG

Petai Belalang atau namanya 'Leucaena Leucocephala' adalah sejenis pokok yang tumbuh meliar di kawasan semak samun atau di kawasan yang tidak dijaga rapi. Keitnggiannya jika dibiarkan boleh mencapai hingga 10 atau 12 meter dan ia senang membiak dengan biji benihnya yang bercambah apabila buah yang telah matang memercikkan bijinya ke tanah.(Pokok Petai Belalang tumbuh di tepi jalanraya)

Buahnya berbentuk pipih seperti petai yang biasa. Ia berwarna hijau ketika muda dan bertukar menjadi cokelat apabila telah masak atau matang. Petai belalang boleh dimakan tetapi mempunyai bau yang agak kurang enak, lebih-lebih lagi apabila kencing. Kadang-kadang ia dijadikan makanan lembu peliharaan.
Selalunya petai dimakan sebagai ulam oleh kebanyakan orang. Daripada pucuk, bunga dan juga buah yang muda, semuanya boleh dijadikan ulam dan sangat berkhasiat.

(Bunga Petai Belalang)

Dipercayai banyak khasiat yang diperolehi dari petai belalang ini selain dijadikan ulam. Daunnya digunakan bagi rawatan batuk-batuk dan juga demam campak. Daun tersebut ditumbuk dan dilumatkan, disapu pada tekak untukmbatuk dan disapu seluruh badan untuk campak.
Selain boleh melegakan beberapa penyakit, amalan memakannya boleh menjadikan awet muda. Penyakit darah tinggi, kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang boleh dirawat dengan petai belalang dengan meminum air rebusannya. Air rebusan buah petai yang sudah tua boleh melegakan darah tinggi.


(Buah Petai yang sudah tua)

Bagi sesetengah orang, mengamalkan memakan petai adalah untuk menambahkan susu badan bagi ibu-ibu yang bersalin dan menyusu badan. Ia juga adalah mujarab untuk mematikan cacing di dalam badan.


(Buah Petai yang masih muda)

Walau bagaimanapun, berjumpa dan meminta nasihat doktor adalah langkah terbaik.

No comments: