Thursday, May 4, 2017

MANUSIA TERHEBAT ABAD INI


1. Siapa menyangka, dalam terang dan panas mentari, tiba-tiba awan hitam gelap menyelubungi hari. Lalu dengan derasnya hujan turun membasahi bumi dan hati. Dan akhirnya kami disisihkan dari perkongsian ilmu meningkatkan martabat kepengadilan bolasepak di negeri Jelapang Padi ini. Sudahlah tiada seorang pun yang berpotensi untuk diketengahkan, tiba-tiba kami yang merangka beberapa siri menyebarkan ilmu dan minat di beberapa daerah disingkirkan begitu sahaja tanpa diketahui sebab dan puncanya.

2. Begitulah lebih kurang situasi yang melanda kami, beberapa orang AJK Pengadil Bolasepak KFA. Tanpa sebab yang jelas kecuali beberapa kabar angin bahawa puncanya kerana kami sering mempertikaikan Peranan Pegawai Pembangunan Pengadil yang KFA lantik untuk merangka program pembangunan dan peningkatan para pengadil yang berdaftar dengan FAM dan KFA. Mungkin kerana itulah kami akhirnya disingkirkan begitu sahaja walaupun dari segi peraturan mereka tidak bolehg berbuat demikian kerana tempoh perlantikan adalah sehingga 2018.

3. Rupanya PPP atau Pegawai Pembangunan Pengadil KFA adalah manusia terhebat abad ini. Tiada siapa boleh mewnggugat beliau dan mempertikaikan apa sahaja yang dilakukannya. Mempersoalkan tugas beliau seolah-olah kita mencari penyakit. Dan tunggulah sampai waktunya kita dibuang dari tugas yang diamanahkan itu.

4. Pada 17 Januari 2017 saya telah menghantar sepucuk surat rasmi kepada YB Dato Aminuddin Omar, Setiausaha Kehormat KFA mempersoalkan kedudukan Jawatankuasa Pengadil KFA yang langsung tidak bermesyuarat sepanjang tahun 2016. Jika setahun jawatankuasa tidak bermesyuarat, bagaimanakah program dijalankan dan yang penting juga bagaimanakah peruntukan dipohon dan dikeluarkan. Itu adalah antara soalan saya kepada Setiausaha Kehormat KFA dalam surat tersebut.

5. Malangnya surat tersebut yang salinannya saya hantar juga kepada Presiden KFA, Jabatan Pengadil FAM serta Pengerusi Jawatankuasa Pengadil KFA, Datuk Othman Aziz langsung tidak berjawab. Akhirnya pada hujung Februari 2017 saya mendapat surat ucapan terima kasih dan penghargaan kerana telah memberi sumbangan sebagai Ahli jawatankuasa Pengadil KFA dan tugas tersebut ditamatkan mulai tarikh 22 Fwbruari 2017. Saya faham bahawa dengak kata lain saya digugurkan dari menganngotai jawatankuasa tersebut.

6. Persoalannya, surat saya bertarikh 17 Januari 2017 tidak berjawab tetapi Setiausaha Kehormat boleh pula mengeluarkan surat penamatan tugas itu selepas itu. Jadi saya sebagai insan biasa ingin juga mengetahui sebab-sebab pengguguran saya itu. Lalu selepas itu saya tulis sepucuk surat lagi kepada YB Dato Aminuddin bagi mendapat penjelasan tentang sebab-sebab pengguguran saya dari jawatanakuasa tersebut. Seperti biasa salainan-salinan saya buat juga untuk Presiden KFA, Pengerusi Jawatankuasa Pengadil, jabatan Pengadil FAM. Malangnya tiada suatu pun jawapan yang saya terima.


7. Lalu saya membuat kesimpulan bahawa PPP KFA ini manusia terhebat abad ini kerana siapapun tidak berupaya mempertikaikan apa sahaja yang dibuatnya. Beliau sangat kebal dan berpengaruh sehingga tiada orang yang boleh mengatasi beliau. Akhirnya barulah diketahui bahawa Presiden dan SU Kehormat adalah teman baik beliau sejak dahulu lagi dan beliau pernah menyatakan bahawa buat masa ini siapapun tidak boleh berbuat apa-apa kepadanya.

Itulah manusia terhebat abad ini. Tetapi buku akan tetap bertemu ruas. akan riba masanya nanti. Waktu itu tahulah nanti langit tinggi rendah.

No comments: