Sunday, November 29, 2015

BOLA ITU BULAT......


Menyaksikan perlawanan sukuakhir kedua antara PKNS menentang Kedah di stadium Selayang malam tadi umpama menyaksikan satu persembahan teater yang ramai pelakonnya. Atau umpama pertunjukan sarkas yang memaparkan betapa jinaknya pemain-pemain sarkas tersebut. Itulah bolasepak di Malaysia dan sesuai bila dikatakan ‘bola itu bulat’. Dan dengan keadaan bulat itu, sukar hendak dijangkakan yang mana depan dan yang mana belakang serta yang mana pula sisinya.
Perlawanan tersebut juga menyaksikan betapa matangnya para pemain dan tenangnya seorang pengadil. Dalam  situasi seperti malam itu, andainya pengadil itu bukan manusia istimewa, sudah pasti stadium tersebut berubah menjadi gelanggang silat dan sudah pasti beliau dibawa keluar melalui pintu belakang atau pintu rahsia.

Begitulah sifat yang sepatutnya ada pada diri kita iaitu tidak mudah dipengaruhi perasaan. Memang semua orang hendakkan kemenangan, tetapi perasaan marah dan segala jenis tekanan diletak di tepi agar manusia berbaju hitam itu dapat menjalankan peranannya dengan baik untuk tempoh yang masih panjang. Syabas diberikan kepada para penonton dan penyokong. Dan syabas juga harus diberikan kepada sang pengadil serta para pemain yang ternyata amat penyabar dan tenang walaupun membuat keputusan yangh boleh dipertikaikan.

Peristiwa itu juga boleh dijadikan pengajaran kepada organisasi bolasepak, pasukan-pasukan, para pemain dan tidak ketinggalan juga para pegawai khasnya para pengadil bolasepak tak kira di mana sahaja.

Meraikan jaringan biarlah berpada. Usah sampai leka dan membiarkan pasukan lawan harus menanti anda. Tidak payah berlari dan berpelukan sehingga lupa bahawa permainan masih panjang dan berapa lama pasukan lawan harus menanti anda.

Dan pengadil haruslah bertindak bukan sahaja mengikut undang-undang permainan malah mesti ada satu lagi faktor dalaman iaitu dinamakan ‘budi bicara’. Walaupun tindakan anda belum dipastikan betul dan mengikut peraturan, tetapi hakikat kegembiraan membuat jaringan yang penting harus diambilkira. Sudah tentu anda sudah dapat menjangkakan pihak penjaring gol akan meraikan jaringan dan anda boleh mengarahkan mereka bersedia memulakan semula permainan. Peranan pegawai keempat dan Penolong Pengadil 1 boleh membantu.

Apa yang dilakukan pengadil mungkin selaras dengan Undang-undang 8 iaitu Permulaan dan Memulakan Semula Permainan. Perkara ini dinamakan Sepak Mula yang boleh didifinisikan seperti berikut: Sepakmula adalah suatu cara untuk permulaan atau memulakan semula permainan. Permulaan permainan dan permulaan separuh masa kedua adalah terletak di bawah maksud memulakan permainan manakalah memulakan selepas jaringan gol dipanggil memulakan semula permaian. Selepas sesuatu pemberhentian tanpa kesalahan, permaian dimulakan semula juga tetapi dengan jatuhan bola.

Setiap kali memulakan semula permainan, pemain mesti berada dalam kawasan sendiri dan bola diletakkan di tengah-tengah tidak bergerak. Pengadil mestilah member isyarat dan bola dikira dalam permaian sebaik sahaja bergerak ke hadapan. Dan dalam Undang-undang 3 (Bilangan Pemain) ada dinyatakan  permainan tidak boleh dimulakan sekiranya satu pasukan mempunyai kurang dari 7 pemain.

Apa yang berlaku malam itu, pemain pasukan Kedah mungkin cukup 7 orang di bahagian padangnya pada pandangan pengadil dan beberapa orang berada di luar padang sedang asyik meraikan jaringan. Yang menjadi kontroversi adalah sebab pengadil tanpa budi bicara memulakan semula permaianan tanpa menanti mereka masuk semula ke padang seperti dalam perlawanan-perlawanan yang lain.

Walaupun pengadil bertindak betul dari segi itu, ia kelihatan pelik sedikit. Tambahan pula inilah kali pertama kejadian seperti ini terjadi. Namun pujian harus diberikan kepada pengadil malam itu kerana keberaniannya meneruskan permainan dan kelihatan sentiasa tenang semasa membuat keputusan dan hukuman selepas itu. Syabas!


Dan pasukan-pasukan lain ambillah ingatan bahawa segala kemungkinan boleh berlaku. Hendak meraikan jaringan pun biarlah berpada. Selebihnya ingatlah bahawa ‘bola itu bulat’.

No comments: