Tuesday, June 22, 2010

ASAM GELUGUR

Pokok asam gelugur biasanya tinggi dan tirus. Ia memakan masa bertahun-tahun untuk mula mengeluarkan buah. Buah asam gelugur inilah yang digunakan untuk dibuat asam keping yang sangat populer dalam penyediaan masakan.

Selalunya digunakan semasa menyediakan masakan asam pedas, laksa, gulai dan sebagainya untuk memberi sedikit rasa masam kepada masakan-masakan itu.



Buah asam gelugur yang segar ini diceraikan gelugurnya dan diracik kepada saiz yang lebih nipis supaya cepat kering. Asam yang telah kering biasa digunakan dalam masakan.



Pandangan lebih dekat untuk melihat gelugur asam yang hendak diceraikan.






Buah segar yang masih bertangkai ini amat sesuai untuk mendapat asam keping yang elok.



Asam keping yang siap diracik-racik sedia untuk dijemur di panas matahari. Tempoh dua atau tiga hari di bawah panas terik sudah cukup untuk mengeringkan asam keping itu.


1 comment:

namoyaki said...

:)
apa tujuan 'masam' untuk perut?